zakładki

wtorek, 20 sierpnia 2019

Jak się przyrządza "Przetwory z pomysłem"? Patrycja Machałek

Udostępnij ten wpis:
W kuchni unosił się aromatyczny zapach ziół. Tym razem nie stanowiły one jednak bazy produktów leczniczych, ale były idealnym dodatkiem do sezonowych przetworów. Uwielbiała połączenie śliwek z kardamonem, jabłek z cynamonem czy brzoskwiń z goździkami. Nieobca była jej również bazylia, rozmaryn i tymianek. Dla niektórych te niecodzienne połączenia smaków były nie do przyjęcia, inni trochę się ich bali, a byli i tacy, którzy chcieli spróbować, ale nie wiedzieli jak... Ona wiedziała jednak, że jesienią i zimą przetwory przyniosą jej radość i umilą nie jeden wieczór przy kominku z dobrą książką w dłoni. Nic tak nie cieszyło współczesnej szeptuchy, jak wypełniona słoikami spiżarnia. Nie wszyscy mieli jednak  taką wyobraźnię. Na szczęście znalazła się kobieta, która  postanowiła zebrać w książce  te  odważne przepisy na "Przetwory z pomysłem"...




Przy tworzeniu książki Patrycją Machałek kierowała  miłość do kuchni i tworzenia apetycznych specjałów. Swoją przygodę z twórczością tej autorki osobiście rozpoczęłam jednak kilka miesięcy temu, gdy światło dzienne ujrzała jej pierwsza książka "Siła ziół". Początkowo, w przypadku obu pozycji,  zakochałam się przyjemnym dla oka wydaniu: twarda oprawa, złocenia, a wewnątrz oprócz ciekawych grafik sporo ciekawostek i  szczegółowych opisów. Wiedziałam, że kolejny tytuł będę chciała gościć nie tylko na swoim regale z książkami, ale zwłaszcza i w kuchni.


"Przetwory z pomysłem" nie są  jedynie zbieraniną gotowych przepisów. Autorka początkowo wprowadza nas w świat różnych metod pasteryzacji, opisuje związane z nią zagadnienia, dzięki temu czytelnik może się dowiedzieć, czym jest pektyna lub agar. Taki sposób prezentacji pozwala też na stworzenie czegoś osobom, które wcześniej nie miały doświadczenia w kuchni. Dodatkowo całość została podzielona na rozdziały, a  wśród nich znajdziemy takie poświęcone konfiturom,  marmoladom, ale też nalewkom czy solonkom. Fajnym uzupełnieniem jest także dział poświęcony tak modnym ostatnio kiszonkom. Zdecydowany plus należy się również za  umieszczenie na końcu książki kalendarza,  według którego możemy tworzyć pyszności nie tylko w sezonie, ale przez cały rok. Całość  zwraca uwagę. Pozycja ta nie dość,  że pięknie prezentuje się na półce,  to jeszcze jest w stanie zaspokoić nie tylko początkujących, ale także zaawansowanych kuchennych twórców.

patrycja machałek

W mojej spiżarni pojawiło się już całkiem sporo słoików wypełnionych smakowitym latem. Wciąż jednak przymierzam się do przepisów na octy i kiszonki, bo jest to dla mnie zupełna nowość. Ciekawa jestem czy stawiacie na klasykę? A może jesteście ciekawi tych unowocześnionych przepisów?


"Przetwory z pomysłem" otrzymałam dzięki uprzejmości wydawnictwa Znak Literanova, fakt ten nie ma jednak wpływu na moją opinię dot. książki. Wcześniejszą pozycję autorki kupiłam samodzielnie i jeśli pojawią się kolejne tytuły, z pewnością uzupełnię swoją kolekcję ;) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze są Waszą odpowiedzią na moje posty.
Dziękuję za cenne uwagi w nich zawarte, opinie, miłe słowa...
Autoreklama nie jest tu mile widziana.Zawsze odwiedzam blogi osób , które zostawiają coś od siebie;)

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia